Zinken dak is toepasbaar op veel manieren
Zink was in de jaren negentig vooral populair vanwege de opkomst in het bouwen van gewelfde en ronde vormen. Een zinken dak is voor dergelijke toepassingen zeer geschikt.
Met de terugkomst van moderne bouwvormen in combinatie met de duurzaamheid van zink en de vele manieren om het materiaal toe te passen wint het materiaal vandaag de dag nog altijd aan populariteit.
Zink wordt voornamelijk gebruikt voor dakgoten, dakbedekking en gevelbedekking. Een zinken dak is vergeleken met dakpannen en leien een stuk duurder. Het grote voordeel van een zinken dak is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Zo zult u geen last hebben van algen- of mosgroei op uw dak.
Wat erg slecht is voor een zinken dak is zure regen. Zure regen lost namelijk het zink langzaam op. Gelukkig heeft de Nederlandse regering in november 2010 bekend gemaakt, dat zure regen en daarmee samenhangend verzuring de laatste dertig jaar met meer dan de helft is afgenomen. Daarom kan gesteld worden dat u met zink ervan verzekerd bent een dak aan te schaffen met een lange levensduur.
Milieuvriendelijkheid zinken dak
In de regel kan men zeker zeggen dat zink milieuvriendelijk is. Ondanks dat de productie van zink niet erg milieuvriendelijk is, wordt er voor een zinken dak slechts 0,8mm als bedekking gebruikt. Dat betekent dat het een licht materiaal is en daarnaast geen andere materialen zoals bijvoorbeeld hout benodigd zijn. Omdat zink een natuurlijk product is, kan het overigens in zijn geheel hergebruikt worden.
Zinken dak plaatsen
Als u kiest voor een zinken dak, dient de hellingsgraad van uw dak tenminste 3º te zijn. Het plaatsen van een zinken dak dient door een specialist te gebeuren. Deze specialist houdt namelijk rekening met de uitzetnaden en voor de staande naad is een vakkundige bewerking nodig. Dat geldt overigens ook voor de isolatie en het naadloos aansluiten van het zinken dak op de dakgoten. U kunt bij zink kiezen tussen een warm-dakconstructie en een koud-dakconstructie.
Een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het zinken dak is dat het verluchten aan de onderzijde van het zinken dak niet meer nodig is. Dat heeft de volgende voordelen:
- energiebesparing langs de ventilatieopeningen;
- geen koude lucht meer in de dakconstructie;
- geen condensvorming in de dakconstructie.
Er zijn vier isolatiematerialen waarmee u uw onverluchte zinken dakconstructie kunt realiseren:
- sandwichpanelen (geïsoleerde platen PUR);
- OSB platen (verschillende lagen spanen met een vooraf bepaalde dikte en vorm);
- PUR, minerale wol (combinatie van glaswol en steenwol);
- cellenglas (staat ook bekend als foamglas of schuimglas).
Gepatineerd zink
Een zinken dak krijgt na een tijd een zilverkleurige en donkere laag. Die laag noemt men een patineerlaag. Dat komt omdat een zinken dak vanwege de buitenlucht oxideert. De laag beschermt uw zinken dak extra tegen weersinvloeden en luchtvervuiling.
U kunt ook kiezen voor een geprepatineerd zinken dak. Zoals de naam al zegt, zorgt de fabrikant er dan voor dat de beschermlaag al toegepast wordt. Uw dak is dan al antraciet/lichtgrijs als u het krijgt.
Zinken leien
Een van de nieuwste ontwikkelingen met zink is het aanbod van zinken leien. Deze leien zijn iets groter dan natuurleien, maar zien er verder hetzelfde uit. Voor het leggen van zinken leien dient er een vakman aan te pas te komen. In principe zijn zinken leien snel geplaatst. Verder zijn zinken leien:
- geprepatineerd
- ruitvormig
- lichter dan natuur-, kunstleien of dakpannen
- goedkoper dan natuurleien, duurder dan kunstleien