Dakpannen

Materiaal voor uw dak

Dakpannen, leien en tegels zijn voorbeelden van materialen voor uw dakbedekking. Ook de mate van helling is bepalend voor het soort dakbedekking.

Keramische dakpannen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een dak dat een te kleine hellingsgraad heeft in verband met waterafvoer van regenwater.

Dakpannen soorten

Dakpannen zijn er grof gezien in twee soorten:

  • keramische dakpan (gemaakt van gebakken klei);
  • betonnen dakpan (fijn beton, bestaande uit zand en cement).
  • tegelpan De tegelpan is een betonnen dakpan maar dan zonder golving.

De keramische dakpan is een van de meest gebruikte dakpannen soorten in zowel Nederland als België. Qua prijs zit er niet veel verschil tussen de keramische dakpan en de betonnen dakpan.

Over het algemeen kenmerken alle dakpannen soorten zich doordat ze elkaar overlappen. Ook aan de zijkanten en aan de bovenkant van de dakpan hebben ze vaak sluitingen, zodat u een windvast en waterdicht dak krijgt als u kiest voor een dakbedekking met dakpannen. De bovenkant waar twee dakschilden samenkomen noemt men dit de nokafwerking. U kunt kiezen voor een dakpan met een enkele, dubbel of driedubbele sluiting. Voor elke extra sluiting betaalt u ook extra, maar bent u ook verzekerd van een waterdichte en windvaste dakpan.

Dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen is eens in de zoveel tijd nodig. Dat maakt dat dakpannen onderhoudsvriendelijk zijn. Vaak hoeft u uw dakpannen alleen een keer in de zoveel tijd schoon te spuiten. Als u uw dakpannen helemaal niet reinigt, is het mogelijk dat er over tijd algen- en mosvorming op uw dakpannen ontstaat. Hoe u uw dakpannen het beste kunt schoonmaken leest u in het volgende artikel.

Of u uw dakpannen geregeld dient te reinigen is overigens ook afhankelijk van uw omgeving; is deze helemaal niet bosrijk of heeft u helemaal geen bomen rond uw huis staan dan is het ook mogelijk dat dit helemaal niet nodig is.

Op dakpannen krijgt u bij de meeste leveranciers vaak dertig jaar garantie.

Kenmerken keramische dakpannen

Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk voor keramische dakpannen die invloed hebben op kleur en duurzaamheid. Keramische dakpannen zijn vanwege hun relatief hoge prijs per dakpan wel een duurdere oplossing voor dakbedekking.

Immers, hoe kleiner de pan, hoe meer oppervlakte u dient te vullen met een groter aantal pannen. Als u een iets kleiner budget heeft, is een andere soort dakbedekking eerder aan te raden.

Toch is er de laatste tijd ook een trend waar te nemen dat de keramische dakpannen ook in grotere formaten beschikbaar zijn. Dat heeft dan weer zijn effect op de totale prijs. Keramische dakpannen geven het dak altijd een licht golvend effect mee.

Er zijn heel veel verschillende soorten keramische dakpannen, maar er zijn drie soorten keramische dakpannen die meer bekend zijn dan de anderen:

  • Franse pannen (officiële benaming: stormpannen): Groter dan de tegelpan. De stormpan kenmerkt zich door een zachte golving en een vlak waterafvoervlak. Daarnaast kent de stormpan een enkele zijsluiting en een dubbele kopsluiting.
  • Vlaamse pannen: holle pan met sluitingen. Deze dakpannen geven het dak van uw huis een golvend effect mee. De Vlaamse dakpan kenmerkt zich doordat het waterafvoerend gedeelte van de dakpan een gebogen vorm kent. De kopsluiting loopt met de vorm van de dakpan mee.
  • Oude Pottelbergse pannen: holle kleidakpannen. Ook deze dakpannen geven zorgen ervoor dat het dak van uw huis een golvend effect krijgen. Tevens typeert het waterafvoerend gedeelte van deze dakpan zich door de gebogen vorm.

Binnen deze soorten zijn er telkens ook weer verschillende vormen en nuances. Hieronder enkele afwerkingen die vaak gezien wordt bij (keramische) dakpannen:

  • Natuurrood: Eerst krijgt de dakpan een diepgaande voorbewerking van de klei. Vervolgens perst en droogt men de dakpan. De kleur die de pan na deze bewerking heeft is blauw/grijs. Als de dakpan erna gebakken wordt, krijgt hij de bekende natuurrode (terracotta) kleur.
  • Smoren: Als de dakpan al een hele poos in de oven ligt en in principe “afgebakken” is, stookt men de oven extra op en blijft men gas toevoegen terwijl de zuurstoftoevoer stopgezet wordt. De zuurstof die zich in de metaalverbindingen bevond wordt op die manier omgezet in klei.
  • Engoberen: De gedroogde dakpan bespuit men met een kleimengsel die dezelfde samenstelling heeft als de dakpan. Een metaaloxide wordt aan het kleimengel toegevoegd, zodat de dakpan een mooie kleur krijgt. Het kleimengels bindt zich aan de dakpan als deze gebakken wordt. Hierdoor is de dakpan sterker en mooier van kleur geworden.
  • Edel-engobe: Deze dakpan wordt samengesteld door de bewerking engoberen en verglazen te combineren. Het kleimengsel voor de bewerking van deze dakpan is een mix tussen het traditionele kleimengel waaraan een metaaloxide toegevoegd is en het mengsel waarin men glasbestanddelen meebakt, voor een glazuren dakpan.
  • Glazuren: op de pan wordt een glazuurlaag meegebakken. Voor die glazuurlaag heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een matte glans, halfmat en hoogglans-effect. Daarnaast zijn ook de mogelijkheden op het gebied van kleur vrijwel onbeperkt. Geglazuurde dakpannen zijn vanwege hun gladde oppervlakte beter bestand tegen mos- en algengroei.

Als u kiest voor keramische dakpannen, dient u goed op te letten dat de vormgeving ook klopt. Als je bijvoorbeeld een dakraam hebt, heb je weer andere dakpannen nodig voor dat gedeelte. Daarnaast hebben bijvoorbeeld geglazuurde dakpannen een sterk opvallend karakter. Als u eerder een rustig en sobere woning heeft, is dat wellicht niet de beste keuze.

Kenmerken betondakpannen

Betondakpannen zijn in de regel groter dan keramische dakpannen. Hierdoor kost het minder tijd om een dak te bedekken met betondakpannen. Een van de bekendste betondakpannen heeft daarom ook de naam gekregen: sneldekpan. Omdat dakbedekkers snel een dak kunnen bedekken met betondakpannen is de dakbedekking met betondakpannen veelal goedkoper dan met keramische dakpannen.

Betondakpannen bestaan uit fijn beton (zand en cement) en verharden vanzelf. Betondakpannen worden in tegenstelling tot de keramische dakpannen dus niet gebakken en hebben daarom een minder groot risico om te vervormen. Daarom kunnen betondakpannen ook in een groter formaat geleverd worden. Eventuele beschadigingen aan betondakpannen vallen nauwelijks op omdat zij doorlopend gekleurd zijn.

Als u ervoor kiest betondakpannen te gebruiken, dient uw dak tenminste een hellingsgraad te hebben van 15 graden. Is deze kleiner, dan bestaat het risico dat er (regen)water tussen de dakpannen doorloopt. U heeft veel keuze als u kiest voor betondakpannen. U kunt zowel kiezen voor golvende of vlakke betondakpannen. Deze vlakke betonpannen staan bekend als tegelpannen.

Om uw betondakpannen te beschermen kunt u een laag acrylaat aanbrengen. Net als bij de geglazuurde keramische dakpannen is het resultaat dat uw betondakpannen gladder zijn. Hierdoor krijgt algen- of mosgroei op uw betondakpannen veel minder kans! Op zijn beurt ondersteunt u daarmee ook de duurzaamheid van uw betonnen dakbedekking.

Tegelpannen

Tegelpannen zijn betondakpannen zonder golving. Met tegelpannen krijgt u een soortgelijk strak effect als wanneer u voor leien pannen kiest. Het voordeel van tegelpannen is dat zij verkrijgbaar zijn in meer(dere) kleurencombinaties.

Doordat de samenstelling zich verbeterd heeft, hebben tegelpannen een grotere duurzaamheid en kwaliteit ontwikkeld. Daarom is de keuze voor tegelpannen een goed en gelijkwaardig alternatief als u deze in plaats van keramische dakpannen zou kiezen.

Let op: Om uw dak te bedekken met tegelpannen, dient de hellingsgraad van uw dak ten minste 35 graden te zijn waarbij het onderdak dicht is.

dak onderhoud
Daken informatie