Wie aan dakwerken denkt, denkt aan lood en zink. Kijk maar eens omhoog en je ziet bij vrijwel elk dak wel een dakgoot of raambekleding met lood of loodslabben. In dit artikel kijken we naar de toepassingen van lood en zink in dakwerken en naar de eigenschappen van beide materialen.

Lood en zink; wat is het eigenlijk?

Lood en zink zijn beiden aanwezig in de natuur en worden gewonnen uit ertsen. Dit gebeurt in speciale mijnen waar de stenen worden uitgehakt om later bewerkt te worden tot lood en zink. Beide materialen beschikken over unieke eigenschappen. We zetten er een aantal op een rij:

Eigenschappen van lood:

 • Hoge densiteit: Lood houdt straling tegen, daarom zie je lood vaak terug in ziekenhuizen, in de vorm van loodslabben, op bijvoorbeeld de röntgenafdeling.
 • Vormbaar: Het is makkelijk te vormen en te buigen, dus ideaal om als dakbedekking te gebruiken voor het afdichten van kieren en naden bij dakaansluitingen.
 • Waterdicht: Om regenwater van het dak af te voeren heb je natuurlijk waterdicht materiaal nodig. Daarom wordt lood vaak gebruikt voor dakgoten.
 • Recyclebaar: Lood is oersterk en neemt niet in dikte af gedurende de jaren. Dit betekent dat het langer meegaat dan het dak en 100% recyclebaar is.
 • Corrosiebestendig: Lood is niet vatbaar voor bijtende zuren. Hierdoor gaat het jaren mee, zonder aangetast te worden.
 • Duurzaam: Lood in de bouw is vooralsnog de meest duurzame oplossing. Dit komt omdat er nog geen alternatief product is dat wel 100 jaar meegaat en gerecycled kan worden.

Eigenschappen van zink:

 • Plooibaar: Zink is gemakkelijk in elke gewenste vorm te plooien, dit is vooral handig bij architectonische hoogstandjes met een volledige dakbedekking of gevelbekleding van zink.
 • Waterbestendig: Voor een waterbestendige dakgoot is zink een ideaal materiaal en voorkom je vervelende lekkages.
 • Corrosiebestendig: Zink vormt uit zichzelf een beschermlaag, patina, in aanwezigheid van water, zuurstof en kooldioxide.
 • Circulair: 95% van het gebruikte zink wordt volledig gerecycleerd.
 • Duurzaam: Zink gaat net als lood tot wel 100 jaar mee. Hierdoor is zink een duurzaam product om als dakbedekking te gebruiken.

Laat je jouw dak voorzien van zink? Dan kun je zelfs kiezen uit verschillende kleuren of uit zink dat voorafgaand aan het plaatsen al een kunstmatige patina heeft gekregen. Lood kun je laten behandelen tegen verkleuring met patineerolie.

Toepassingen van lood en zink in dakwerken

Naast lood en zinkwerk, is koper ook een vaak toegepast materiaal bij dakwerken. Vooral bij monumentale panden biedt koper een extra toevoeging op de uitstraling van het pand.

Koper en zinkwerken worden toegepast in:

 • Daken: waarbij koper met name als bekleding voor monumentale koepels wordt gebruikt en zink meer voor een klassieke of juist moderne look.
 • Schoorstenen: vooral zink wordt ingezet om de schoorsteen waterdicht te maken.
 • Dakgoten & regenpijpen​: koperen dakgoten geven een woning een zeer luxe uitstraling, maar moeten wel passen bij de stijl van het pand. Daarom kiezen de meeste mensen voor een zinken dakgoot.
 • Gevels: Een koperen gevelbekleding is kostbaar en zie je eerder terug bij overheidsgebouwen dan bij particuliere woningen. Zink daarentegen komt veel terug in de moderne woningbouw als gevelbekleding.

Lood wordt gebruikt bij de aansluiting van een dakkapel, dakgoot of schoorsteen op je dak, voor het waterdicht maken van de schoorsteen of bijvoorbeeld bij twee aaneengesloten daken. De mogelijkheden van de verschillende materialen zijn legio. Een vakman kan je adviseren over de materialen die voor jouw project het meest geschikt zijn. Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van koper-, lood- en zinkwerk voor jouw huis? Zoek vandaag nog een specialist in de buurt op deze website en maak een afspraak voor een adviesgesprek.