Een begroeid dak of dankbegroeiing oftewel een groen dak is een juiste keuze als u uw huis tijdens de warme zomer dagen beneden de 24 graden wilt houden. Daarnaast zorgt een groen dak ervoor dat in de wintermaanden u huis niet teveel afkoelt. Een goede reden dus om ook bij u huis een groen dak in overweging te nemen. Tot mogelijke begroeiing horen onder andere mos, gras, bomen, struiken en kruiden.

Hoewel het groende dak stamt van voor de 4e eeuw, wordt er hedendaags met andere technieken beplant. Door het gebruik van duurzame, moderne en lichte materialen is het gewicht flink omlaag gegaan. Het gewicht was in de oudheid aan de hoge kant door het gebruikt van onder andere boomschors en grasplaggen.

Het groene dak draagt bij aan een gezonder omgeving. Tevens helpt een groen dak mee aan het verminderen van fijn stof. Door de absorberende werking helpt het groene dak ook voor het verminderen van de wateroverlast. Door de lange levensduur is een groen dak ook nog is goed voor u portemonnee. Met een gemiddelde levensduur van 60 jaar weet u zeker dat u een hele tijd vooruit kunt. Daarnaast bieden een aantal gemeentes ook nog subsidie. Een groen dak dient altijd te voorzien zijn van een onderlaag. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bitumen of EPDM. Door het gebruik van een groen dak wordt de levensduur van uw onderlaag met minimaal 20 jaar verlengd. Naast het weinig jaarlijks onderhoud is het verminderen van geluidsoverlast door auto en vliegverkeer ook een groot pluspunt. Tevens verhoogt een groen dak ook de waarde van u huis.

Heel mooi zult u denken, maar is mijn dak dan wel geschikt voor een groen dak. Uw dakdekker specialist kunt u daar natuurlijk alles over vertellen. Wel zijn er een aantal zaken waar u alvast rekening mee kunt houden. Allereerst is het natuurlijk van belang dat u dak het gewicht aan kan. In de meeste gevallen wel, echter heeft dit wel te maken met de keuze van de beplanting. Hoe uitgebreider hoe hoger het gewicht uiteraard. Daarnaast is het uiteraard van belang dat u dak niet in de schaduw ligt. Tevens is een plak dak de meest ideale. Een schuin dak is ook geschikt, maar let u erop dat regen dan sneller wegloopt en daardoor een schuin dak sneller uitdroogt. Bij een schuin dak is het belang dat het dak een helling heeft van minder dan 35 graden. Bij een grotere helling is dient er verankering plaats te vinden.

Ondanks het lage onderhoud is het toch wel nodig dat u een aantal zaken jaarlijks bijhoud. Ten eerste is belangrijk om onkruid 1 a 2 keer per jaar te verwijderen. Daarnaast dient u een keer per jaar te bemesten. Hoewel u de plantjes geen water hoeft te geven is het wel zo dat tijdens lange periode van grote droogte de plantjes water dient te geven. Let u er tevens op dat bij de aanleg van een groen dak in de meeste gevallen een bouwvergunning een vereiste is. Bij een groen dak onder de tweehonderd kilo per vierkante meter of bij een laag van minder dan twintig centimeter hoeft er geen vergunning aangevraagd te worden. Bent u niet zeker of wilt u hier meer over weten. Raadpleeg dan altijd even uw dakdekker specialist.

Bent u ook geïnteresseerd in een groen dak. Bekijk dan hier het aanbod in uw buurt.