Beschik je over een woning met een aanbouw en een plat dak? Dan kan het daar, zonder dakisolatie, in de winter een pak kouder zijn dan in de woonkamer. Omgekeerd, zal het op zonnige dagen eerder warmer zijn. Door een plat dak te isoleren wordt de aanbouw een stuk comfortabeler. Maar welke isolatie kies je eigenlijk uit voor een plat dak? In deze blog vertellen we je daar meer over.
Waarom isolatie op een plat dak?
Een aanbouw met plat dak isoleren klinkt logisch. Terwijl we voor een tuinhuis, garage, schuur of carport met platte daken, niet meteen aan dakisolatie denken. Eigenlijk best gek, want wanneer je de schuur, de garage of het tuinhuis ook gebruikt als atelier of hobbyruimte, is een aangename temperatuur net zo belangrijk. Door op een plat dak isolatie aan te laten brengen, verbeter je bovendien niet alleen de binnentemperatuur, maar worden geluiden van buitenaf gedempt en brand vertraagd. Dat is toch weer mooi meegenomen.
Welke isolatie kies je voor een plat dak?
Voor welke vorm en soort isolatie je kiest bij een plat dak, hangt af van je budget, je wensen en de mogelijkheden. Er zijn namelijk verschillende methoden om platte daken te isoleren, elk met zijn eigen materiaalsoort en isolatiewaarde:
- Plat dak isoleren binnenzijde: Een plat dak isoleren tegen de draagconstructie, aan de binnenkant van de ruimte, wordt eerder afgeraden dan aanbevolen. Het is de meest budgetvriendelijke manier, omdat je het dak niet hoeft te vervangen, maar geeft de grootste kans op condensvorming en vochtproblemen. Materialen die hiervoor gebruikt worden zijn steenwol, glaswol of een biobased product zoals vlas of katoen. Deze manier van isoleren wordt ook “koud dak isolatie” genoemd.
- Plat dak isoleren buitenzijde: Een plat dak laten isoleren van buitenaf geniet de voorkeur omdat vochtproblemen worden voorkomen en de kans op scheurvorming klein is. Dit kan op twee verschillende manieren:
- Warm dak isolatie: Bij de eerste methode wordt de oude dakbedekking verwijderd, waarna de isolatielaag onder de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst. Dit heet “warm dak isolatie". Hier wordt veelal PIR of XPS voor gebruikt. Dit is de ideale methode wanneer je dakbedekking aan vervanging toe is.
- Omgekeerd dak isolatie: Bij de tweede methode wordt de isolatielaag over het bestaande dak geplaatst. Dit gebeurt wanneer er veel op het platte dak gelopen wordt. Hierbij wordt bijna altijd voor XPS isolatieplaten gekozen die worden bedekt met grind, tegels of houten vlonders. Een andere naam voor deze methode is “omgekeerd dak isolatie”.
De staat van je dakbedekking speelt dus ook een rol bij het bepalen van de isolatie. Gaat je dakbedekking nog gerust 10 jaar mee? Dan is het wel kostbaar om voor een compleet nieuwe dakbedekking te kiezen bijvoorbeeld. Daarnaast moet je ook nadenken over welke isolatiewaarde een plat dak moet hebben. Elke materiaalsoort brengt namelijk weer een andere isolatiewaarde met zich mee.
Het beste is jezelf eerst goed te laten adviseren over de verschillende opties en mogelijkheden. Dit doe je door een afspraak te maken met een dakdekker uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde dakdekker, door het intoetsen van je postcode, op de startpagina van deze website.