Wil je jouw woning ook duurzamer maken? Dan is dakisolatie een goede start. Dankzij dakisolatie bespaar je tot wel 30% op je energierekening en verminder je je CO2-uitstoot. Wanneer je op zoek gaat naar dakisolatie, vliegen de termen je om de oren. Lambda waarde, XPS of thermisch rendement, je moet het allemaal maar begrijpen. Gelukkig kun je advies inwinnen bij een dakdekker over het beste isolatiemateriaal voor je dak. Meer weten? Lees dan verder.
Wat is het beste isolatiemateriaal?
Welk isolatiemateriaal het beste is, hangt helemaal af van jouw dak. Voor een schuin dak gebruik je ander isolatiemateriaal dan voor een plat dak. Ga je isoleren tussen evenredige houten platen of op lastig bereikbare plekken? Misschien wil je gelijktijdig isoleren tegen geluid? Of ligt je focus meer op duurzaam isoleren. Het beschikbare budget speelt natuurlijk ook een rol. Kortom, een eenduidig en makkelijk antwoord bestaat niet. Let bij de aanschaf dus niet alleen op de isolatiewaarde, de zogenaamde R- waarde, maar laat je van tevoren goed informeren over welk type materiaal voor jouw project het meest geschikt is. Een dakdekker kan je hierbij helpen.
Soorten isolatiemateriaal voor je dak
Zoals gezegd bestaan er veel verschillende soorten isolatiemateriaal voor je dak. Je kunt kiezen voor gespoten isolatie of isolatie in vaste vorm, kunststof isolatie, ecologische isolatie en minerale isolatie. We bespreken hier de meest voorkomende vormen:
- Zolder isoleren: Voor je zolder is een minerale isolatie als rotswol of glaswol zeer geschikt. Je snijdt het makkelijk op maat en plaatst het tussen je dak kepers en gordingen. Door de dikte van het isolatiemateriaal verklein je wel de ruimte. Beiden zijn brandvertragend en geluidsdempend. Een prima budgetvriendelijke optie voor zolders met een houten geraamte. Tijdens het verwerken van glaswol en rotswol komen er wel vezels vrij die je huid irriteren. Beschermende kleding verhelpt dit probleem.
- Plat dak isoleren: Een plat dak isoleer je het beste met dak isolatieplaten. Het grote voordeel van dakisolatieplaten is dat ze minder ruimte innemen, ze zijn dunner, maar isoleren wel uitstekend. Je kunt kiezen uit kunststof hardschuim als PIR, PUR, XPS en EPS, maar ook voor ecologische kurkplaten of platen van minerale wol. PIR platen worden het meest gebruikt vanwege de brandwerendheid en vochtbestendigheid.
- Schuin dak isoleren: De beste isolatie voor een schuin dak hangt af van de vorm van je dak. Hoe meer hoeken, kieren en gaten, hoe beter het is om voor een isolatiemateriaal in spuitvorm te kiezen. Een dakdekker kan het dak isoleren met bijvoorbeeld inblaaswol. Gebruik je glas- of rotswol? Kies dan voor een variant met een geïntegreerd dampscherm. Na het isoleren van een schuin dak, werk je het normaliter af met gipsplaat. Let dus ook op het verlies aan ruimte door de dikte van zowel de isolatie als de gipsplaten.
Kies je liever voor een duurzame oplossing? Kijk dan eens naar isolatie met schapenwol, cellulose, hennep en bijvoorbeeld houtwol. Deze producten zijn in aanschaf duurder, maar wel vrij van chemicaliën en niet belastend voor het milieu.
Dak isolatie subsidie 2021
Sinds 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen verplicht over dakisolatie beschikken. Niet elke isolatie voldoet, want je moet over een minimale warmteweerstand van 0,75 m2 K/W beschikken. Gelukkig heeft de overheid subsidie beschikbaar gesteld, zodat je een flinke korting ontvangt op je isolatiewerken. Voorwaarde is dat je de isolatiewerken laat uitvoeren door een dakdekkersbedrijf.