Ben je content met hoe je woont, maar wordt de ruimte eigenlijk net ietsje te klein? Dan kun je overwegen om extra ruimte te creëren op de zolderverdieping. De bekendste optie is het laten plaatsen van een dakkapel, maar weet je dat je ook kunt opteren voor een dakserre? In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van de dakserre en de verschillen met een dakkapel.
Kies je voor een dakserre of dakkapel?
Een dakkapel kennen we allemaal. Hierbij maakt de dakdekker een gat in je dak, om in het gat een uitbouw te plaatsen van verticale ramen met gesloten zijwangen. Bovenop deze constructie komt een apart dakje. Maar wanneer spreken we over een dakserre? Een dakserre heeft ook verticale ramen en zijwangen, maar in plaats van een dak, worden er ook ramen aan de bovenkant geplaatst. De ramen aan de bovenkant, die het dak vormen, worden niet helemaal horizontaal, maar schuin aflopend geplaatst. Je kiest in dat geval voor een uitbouw compleet van glas.
Wat zijn de voordelen van een dakserre?
Je kunt je voorstellen dat een constructie met een dak van glas, heel ruimtelijk oogt en esthetisch een meerwaarde geeft aan je huis. Maar een dakserre biedt nog meer voordelen:
- Licht: Geen dak, maar glas op de uitbouw in het dak, zorgt voor ontzettend veel natuurlijk daglicht. Hierdoor verandert de zolder echt in een extra kamer die je overal voor kunt gebruiken.
- Ventilatie: Bij een dakserre kunnen niet alleen de ramen aan de voorzijde open, maar ook aan de bovenkant. Zo kun je optimaal ventileren.
- Optisch: Omdat er glas aan de bovenzijde wordt geplaatst, lijkt de ruimte groter met een dakserre dan met een dakkapel.
- Onderhoudskosten: Bij een dakkapel moet je de dakbedekking eens in de zoveel jaar laten vervangen, bij een dakserre heb je dit onderhoud niet, omdat het dak van glas is. Dat scheelt mooi in onderhoudskosten.
- Vergunning: Kies je voor een dakserre aan de achterzijde, dan mag je in de meeste gemeenten een dakserre vergunningsvrij bouwen. Hierbij moet de dakserre wel voldoen aan de maximale afmetingen die per gemeente verschillen. Het kan ook zijn dat je geen omgevingsvergunning nodig hebt, maar wel een meldingsplicht. Het beste is dus om van tevoren de regels na te vragen bij je eigen gemeente.
Een nadeel van een dakserre is dat door de hoeveelheid glas, de ruimte eerder opwarmt. Maar dat kun je eenvoudig oplossen met zonwering.
De gemiddelde dakserre prijs
De prijs van een dakserre hangt natuurlijk af van de omvang, het materiaal dat je kiest voor de profiellijsten en het soort glas. Ook verschillen de prijzen per aanbieder en zorgen “extra’s”, zoals horren en zonwering, voor hogere prijzen. Een Velux dakserre koop je vanaf gemiddeld € 5000,-, hierbij kies je bij een Velux dakserre uit verschillende afmetingen. Een maatwerk dakserre is aanzienlijk duurder dan een prefab met standaard maten.
Wil je weten of een dakserre ook bij jullie woning past? Laat dan eens een dakdekker bij je thuis komen om de mogelijkheden met je te bespreken. Je vindt een dakdekker uit de buurt via de listings op deze website.