Heb je net je dak laten isoleren of de zolder ingericht als wasruimte, zie je ineens lelijke bruine vochtkringen op het plafond ontstaan. Vochtproblemen kunnen zich overal in huis voordoen. Niet alleen door opkruipend vocht in kelders, maar ook onder je dak. Wat zijn de oorzaken van condens onder het dak en hoe los je dit op? Je leest het in deze blog.
Hoe ontstaat condens onder het dak?
Laten we eerst even kijken wat condens nu eigenlijk is. Wanneer je in huis stookt, kookt, doucht en droogt, ontstaat er warme lucht. Warme lucht bevat veel meer vocht dan koude lucht. Die warme lucht is ook nog eens lichter van gewicht dan koude lucht en stijgt dus op richting je dak. Wanneer de warme lucht het koele dak bereikt, koelt de lucht af en slaat het vocht uit de lucht neer als condens. Hierdoor ontstaat condens onder het dak, dat zich uit in een vochtprobleem. De oorzaken variëren:
- Onvoldoende ventilatie: Wanneer een goede ventilatie in de ruimte onder het dak ontbreekt, is er geen luchtcirculatie. Zonder luchtcirculatie wordt vochtige lucht niet afgevoerd en blijft het allemaal hangen in de kamer.
- Probleem met de isolatie: Condens tussen het dak en de isolatie kan ontstaan wanneer de isolatie niet aaneengesloten is geplaatst, er onvoldoende isolatiemateriaal is gebruikt of het materiaal is gaan krimpen. Ook delen die juist niet geïsoleerd zijn, zoals leidingen, zijn perfecte plekken voor vocht om op neer te slaan.
- Constructieproblemen: Ook fouten in de constructie kunnen bijdragen aan condensvorming. Zo kunnen er bijvoorbeeld koudebruggen in de constructie aanwezig zijn die zorgen voor extra condensvorming.
Condens kan zich op elke plek vormen, daarom duurt het vaak lang voordat het wordt opgemerkt. Zo kan er zowel condens ontstaan onder een plat dak als condens ontstaan aan de binnenkant van een schuin dak. Ook zie je condens terugkomen tussen het plafond van de zolder en het dak. Overigens hoef je dit niet altijd op te merken door vochtkringen. Je kunt ook een muffe lucht ruiken, gordijnen kunnen klam aanvoelen of er kan schimmel groeien op bepaalde plekken.
Hoe los je condens onder je dak op?
Wanneer je condens wilt voorkomen zijn er een aantal zaken die je kunt toepassen. Zo kun je een dampremmende laag laten aanbrengen in de vorm van anti condens folie op het dak. Ook bestaan er speciale anti condens dakplaten voor schuurtjes, carports en garages. Met alleen folie en dakplaten ben je er niet. Zonder goede ventilatie blijf je een condensprobleem houden. Laat een dakdekker dus zorgen voor goede ventilatie door bijvoorbeeld een lichtkoepel of dakraam te installeren. Of misschien zijn nokventilatieopeningen, ventilatiepannen of ventilatiekanalen voor jouw dak wel een betere optie. Een specialist kan langskomen voor een inspectie en de mogelijkheden bespreken.
Wil je ook condensvorming onder het dak voorkomen? Nodig dan een dakdekker uit om eens een kijkje te nemen. Je vindt een expert in de buurt, door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.