Wat is een lessenaarsdak?

13 juni 2023 · door Tara

Wanneer je naar de verschillende vormen van daken kijkt, kom je ook een zogenaamd lessenaarsdak tegen. Deze dakvorm zie je terug op tuinhuizen, kleine bijgebouwen en woningen. Het is een dakvorm die al ontstond in de middeleeuwen en tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt. Wat is een lessenaarsdak dan precies? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een lessenaarsdak?

Een woning, dakkapel, of tuinhuis met een lessenaarsdak, beschikt over de meest eenvoudige dakvorm. Het dak bestaat namelijk slechts uit één schuin aflopende zijde. Dit dakvlak, of dakschild, ziet eruit als een schuin aflopend plat dak, maar beschikt over een hellingshoek van minimaal 15 graden. Om een lessenaarsdak constructie te bouwen, is aan één kant van het gebouw de muur dus altijd hoger dan de andere zijde. Wanneer een gebouw over meerdere, versprongen, lessenaarsdaken beschikt; spreek je over een verspringend lessenaarsdak.

Voor- en nadelen lessenaarsdak

Het klinkt makkelijk en goedkoop, een dak dat enkel uit één dakvlak bestaat; maar deze dakvorm is niet voor elk pand geschikt. Zoals elke dakvorm, kent een lessenaarsdak voordelen, maar een lessenaarsdak biedt ook nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

Lessenaarsdak voordelen:

  • Uitstraling: Een opvallend lessenaarsdak detail is de asymmetrische vorm. Ondanks het feit dat dit een eeuwenoud daktype betreft, geeft een lessenaarsdak een heel moderne en eigentijdse uitstraling aan je woning.
  • Dakgoot: Dit type dak beschikt maar over één dakgoot. Dat scheelt een hoop onderhoud en installatiekosten. Door de hellingshoek blijft er nooit water op je dak staan.
  • Lichtinval: Door de vorm, geniet je aan de hoge zijde van het dak, van extra veel ruimte. Wanneer je ook nog een lessenaarsdak met een lichtstraat combineert, heb je extra veel natuurlijke lichtinval.
  • Overkapping: Wanneer je de onderzijde van je dak doortrekt, doet je lessenaarsdak ook meteen dienst als overkapping, of afdak.

Lessenaarsdak nadelen:

  • Ruimte: Omdat je dak schuin naar beneden afloopt, heb je richting de dakvoet steeds minder ruimte. Dit is het gedeelte waar je dak aansluit op de dakgoot.
  • Schaduw: De muur met de hoge zijde, waar het hoogste punt van je dak begint; kan zorgen voor veel schaduw in de tuin.

Overigens is het verliezen van ruimte op zolder, iets wat je bij elke dakvorm tegenkomt. Alleen bij platte daken verlies je nooit ruimte. Elk dak met schuin aflopende dakvlakken, zorgt voor loze ruimte aan de onderzijde. 

Prijzen van een lessenaarsdak

Wil je een budgetvriendelijk dak? Dan is een lessenaarsdak een goede optie. Het leuke is, dat je het dak met elk soort materiaal kunt laten bedekken. Dakpannen, leien, riet, golfplaten, shingles, zink en koper; het kan allemaal. De uiteindelijke prijs van je dak hangt af van het formaat, het materiaal dat je kiest voor de dakbedekking, extra ramen en dakisolatie. Dakpannen van klei zijn een goedkopere optie dan een dakbedekking van koper bijvoorbeeld.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en prijs van een lessenaarsdak bij jou thuis? Ga dan eens in gesprek met een professional in dakwerken. Je vindt de dichtstbijzijnde vakman, via de listings op deze website.

Dakvormen