Heb je de keuze gemaakt om een groendak te laten plaatsen op je platte dak? Dan heb je je vast ook al lang verdiept in het groendak onderhoud. Afhankelijk van het soort beplanting, kun je een groendak ook bemesten. De meeste groendaken zijn echter opgebouwd met sedum. Heeft sedum dan ook extra voeding nodig? En wanneer kun je een groendak eigenlijk het beste bemesten? Je leest het allemaal terug in deze blog.
Wat is een sedumdak?
Een dak bekleed met vetplanten, noem je een sedum dak. Dit komt doordat sedum de overkoepelende botanische benaming is voor vetkruid. De naam sedum is afgeleid van het Latijnse "sedere", dat zitten betekent. Voor deze naam werd gekozen, omdat vetplanten echte bodembedekkers zijn die zich makkelijk uitbreiden. Je vindt vetplanten terug in wel honderden soorten met mooie bloemenschermen. Omdat vetplantjes zowel in de zon als in de schaduw groeien, weinig water nodig hebben en ook nog eens licht van gewicht zijn, zijn het de ideale plantjes om je dak mee te bedekken.
Onderhoud van een groendak
In tegenstelling tot een tuin, wandel je niet elke dag even op je dak. Daarom kiezen de meeste mensen voor onderhoudsvrije groendaken met sedum. Sedum zijn succulenten; dat betekent dat ze water in hun bladeren opslaan. Hierdoor kunnen ze wel 4 weken zonder water. Je hoeft je dak dus enkel water te geven wanneer er lange tijd geen regen valt. Voor de rest laat je de sedum lekker zijn gang gaan. Het onderhoud van het groendak ziet er als volgt uit:
- Vuil: In de herfst vallen de blaadjes en takjes van de bomen. Die worden door de wind meegevoerd en kunnen op je dak terechtkomen. Het beste verwijder je dit tijdens het najaar, zodat het sedum niet volledig bedekt wordt door afgevallen bladeren en het water gemakkelijk kan blijven wegstromen.
- Onkruid: Ook onkruid en mos verwijder je voordat het flink kan groeien en bloeien. Zo blijft er genoeg ruimte vrij voor sedum en raakt je groendak niet overwoekerd. Om mos te verwijderen, kun je gebruikmaken van natuurlijke kalk. Dat doe je 2x per jaar.
- Afvoer: Check de afvoer elke 3 maanden, zodat de afwatering intact blijft en er geen water blijft staan op het dak. Controleer of er geen bladeren in zitten of grind dat is meegevoerd door het hemelwater.
- Dak: Verder kun je elk jaar de dakbedekking nalopen op scheuren of andere beschadigingen. Zie je een mankement aan de dakbedekking? Schakel dan een professional in om dit op te lossen.
Eigenlijk hoef je er dus weinig aan te doen om je dak mooi te houden. Zelfs het onkruid zoals paardenbloemen en madeliefjes, zou je gewoon kunnen laten bloeien als je dat leuk vindt. Als extraatje kun je de sedum bemesten, maar in principe is het niet noodzakelijk.
Wanneer groendak bemesten?
Een sedum dak bemesten kun je doen met speciale meststof voor een groendak. Dit doe je het beste rond april of september, wanneer het niet te koud of te warm is. Mest draagt bij aan stevige wortels en stimuleert de groei van de bloemen en de planten. Gebruik langzaam werkende korrels die je uitstrooit over het dak. Hierna besproei je het dak, zodat de werkzame stoffen goed worden opgenomen door de planten. Je sedum bemesten met reguliere koemestkorrels is geen goed idee, omdat deze niet de juiste stoffen bevatten die vetplanten nodig hebben.
Wil je meer tips over het onderhouden en bemesten van je sedumdak? Informeer dan eens bij een professional in de buurt. Die vind je door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.