Heb je besloten een groendak te maken op het dak van je uitbouw, garage, schuur of gewoon op het dak van je huis? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van start. Maar eigenlijk ga je een hele tuin aanleggen boven op een dak. Dat kan vast niet zomaar het hele jaar door. In deze blog bekijken we dan ook wanneer je het beste een groen dak kunt aanleggen.
Waarom kies je voor een groendak?
Waarom zou je eigenlijk moeite doen om je dak te bekleden met planten, terwijl een reguliere dakbedekking al voldoende is? Wanneer je de voordelen van een groendak op een rij zet, begrijp je meteen hoe slim het is om een groendak aan te laten leggen:
- Waterhuishouding: Een groendak kan ongeveer 50% regenwater opnemen. Hierdoor ontlast je met een groendak het rioleringssysteem en het waterzuiveringssysteem en verminder je wateroverlast in stedelijke gebieden.
- Luchtzuiverend en verkoelend: Planten zuiveren de lucht en produceren zuurstof. Daarnaast verdampen planten water, wat bijdraagt aan verkoeling van de buitenlucht. Hierdoor vermindert het stedelijk eiland effect.
- Geluidsisolatie: Een groendak zorgt voor natuurlijke geluidsisolatie wat kan oplopen tot wel 46 decibel. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een auto die voorbij rijdt.
- Bescherming: Groendaken beschermen je dakbedekking tegen schadelijke uv-straling. Hierdoor gaat je dak tot wel 50 jaar mee. Ook houdt een groendak brand tegen, waardoor je huis veel minder snel vlam vat.
- Premie: Tenslotte ontvang je in veel gemeenten een subsidie voor de aanleg van gemiddeld € 31,- per vierkante meter. Plus een premie voor de draagstructuur en waterdichte bedekking. Dus voor de kosten hoef je het niet te laten.
En dan hebben we het nog niet eens over het esthetische aspect van groendaken. Beplanting op je dak maakt de omgeving toch wel een flink stuk mooier.
Welke planten gebruik je voor een groendak?
Een groen dak kun je met veel verschillende plantensoorten laten bedekken. De meest gebruikte beplanting voor een groendak bij particulieren is sedum, een lichtgewicht vetkruid. Voor een sedum dak, kun je de plantjes kant-en-klaar kopen in zogenaamde sedum cassettes, waardoor je geen aparte substraatlaag hoeft aan te brengen. Je kunt ook kiezen voor een dakbedekking met inheemse planten, kruiden en bloemen, waarmee je bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit. Dit type groendak noem je dan ook een biodivers dak. Wil je ook kunnen tuinieren bovenop het dak? Dan spreek je van een intensief dak.
Wanneer kun je het beste een groendak aanleggen?
De beste tijd van het jaar om een groendak aan te laten leggen, hangt af van de beplanting die je wenst. Wanneer kun je bijvoorbeeld sedum planten, of een moestuin op je dak laten plaatsen of een bloementuin? Sedum is het makkelijkst, want dat kan het hele jaar door worden aangelegd. Voor moestuinen en biodiverse daken, gebruik je de lente, zodat alles klaar is voordat de zomer begint. Laat je bij de aanleg wel goed begeleiden door een professional om waterschade te voorkomen en let op het maximum gewicht dat jouw dak mag dragen. Een dakdekker uit de buurt kan je hierover adviseren. Je vindt de dichtstbijzijnde expert via de listings op de startpagina van deze website.