Heb jij al een verzekering tegen stormschade? Of heb je geen idee of je verzekeraar stormschade vergoedt? Elk jaar krijgen we opnieuw te maken met storm en heftige rukwinden, vaak met een hoop schade aan woningen tot gevolg. Een verzekering biedt gedeeltelijk uitkomst bij schade, maar je kunt ook zelf maatregelen treffen om de schade te beperken. In dit artikel kijken we hoe je schade voorkomt en wat de verzekering voor je doet bij stormschade.
Dekt de verzekering stormschade?
In België zijn alle verzekeringsmaatschappijen bij wet verplicht om schade aan jouw woning door storm te vergoeden vanuit een brandverzekering. Zo’n storm moet dan wel een minimale kracht hebben van 100 km per uur; dat is windkracht 10. Bij sommige verzekeraars valt de vergoeding voor storm onder de brandverzekering, bij anderen onder de woonverzekering of onder de opstalverzekering. Wie nu denkt achterover te kunnen leunen omdat de verzekering alles vergoedt, heeft het mis. Er geldt namelijk altijd een eigen risico voor alles wat hersteld moet worden.
Probeer stormschade te beperken
Een stormschade kan je, ondanks de brandverzekering, flink wat geld kosten. Want wat dekt een brandverzekering niet? Meestal alles wat buiten staat en schade oploopt door de storm als bijvoorbeeld: tuinmeubilair, een zwembad of je auto. Je kunt dus maar beter de schade beperken door de volgende maatregelen te treffen:
- Dakpannen: Laat regelmatig je dak controleren op loszittende dakpannen.
Dakgoten: Zorg dat een vakman jaarlijks je dakgoten en regenpijpen schoonmaakt. - Schoorsteen: Laat elk jaar de constructie van de schoorsteen checken op instortingsgevaar.
- Bomen: Check bomen in de buurt van je huis op loshangende takken.
- Tuin: Berg tuinmeubilair, tuingereedschap en ander losstaand materiaal uit de tuin op.
- Auto: Parkeer niet onder een boom om te voorkomen dat er takken op je auto vallen.
Wil je zeker weten dat ook je inboedel, je tuinmeubilair en schade aan de ramen van de buren gedekt zijn, door jouw rondvliegende dakpannen? Zorg dan voor extra verzekeringen als een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. Bij de meeste verzekeraars zijn deze samengevoegd in de woonverzekering. Controleer dus goed wat een woonverzekering precies dekt.
Wat vergoeden verschillende verzekeraars?
Bij storm is vaak ook sprake van wateroverlast. Met een gat in je dak, kan door regen namelijk waterschade ontstaan. Heb jij een verzekering die bij een lek dak ook waterschade vergoedt? En wie betaalt de defecten aan je huishoudelijke apparatuur door blikseminslag, tijdens de storm? We zetten een aantal verzekeraars op een rij in onderstaande tabel. Hierbij beschrijven we de dekking bij storm, brand, blikseminslag, water, ontploffing en hagel.
Het antwoord op de vraag “Wat dekt een woonverzekering?”; verschilt dus per verzekeraar. Het is verstandig om de polisvoorwaarden er eens goed op na te lezen. In uitzonderlijke gevallen kun je bij een natuurramp ook aanspraak maken op een schadevergoeding uit het Vlaams Rampenfonds. Wil je weten of je jouw dak goed beveiligd hebt tegen stormschade? Maak dan een afspraak met een dakdekker in je buurt die je kunt vinden op deze website. Dan kun je direct je jaarlijkse controle inplannen en ga je met een gerust hart de herfst tegemoet.