Je ruikt al een tijdje een muffe lucht op zolder, maar kunt de oorzaak nergens vinden. Totdat je ziet dat het behang loslaat en de verf op het plafond begint met afbladderen. Dat is duidelijk, je hebt ergens een lek in je dak. Maar hoe ga je de dak lekkage opsporen? In dit artikel kijken we hoe je een dak lekkage kunt voorkomen en hoe je een dak lekkage kunt oplossen.
Een dak lekkage opsporen
Door bijvoorbeeld stormschade en regenwater dat naar binnen stroomt is een spoed daklekkage duidelijk zichtbaar. De meeste dak lekkages blijven echter lang onopgemerkt en zorgen voor flinke schade aan je spullen en huis. Hoe kun je dan een dak lekkage opsporen? Schakel een dakdekker in voor een uitvoerige lekdetectie van de dak lekkage. Een dakdekker beschikt over professionele apparatuur om de oorzaak op te sporen. Zo kan een lekdetectie uitgevoerd worden met:
- Een thermografische camera: Met hulp van thermografie kun je warmteverschillen zichtbaar maken. Door de warmtebeeldcamera zijn koudebruggen goed te zien bij bijvoorbeeld kozijnen. Een koudebrug kan condens veroorzaken, waardoor lekkage ontstaat.
- Een rookproef: Door onder het dak gekleurde rook te spuiten, zie je waar de rook een weg naar buiten zoekt. De rookproef wordt vooral uitgevoerd bij platte daken.
- Een vochtmeting: Met hulp van vochtmeters worden stukje voor stukje het dak en de muren gemeten. Zo kan de dakdekker de locatie bepalen van de lekkage.
- Met kleurstof techniek: Op het dak wordt gekleurd leidingwater aangebracht. De locatie waar je de kleurstof binnen terugziet, is de locatie van de lekkage.
Het grootste voordeel van een professionele lekdetectie is dat er niets opengebroken hoeft te worden om de lekkage op te sporen. Muren en plafonds blijven intact en de apparatuur doet het werk. Zo wordt het makkelijker om de dak lekkage te verhelpen.
Een lekkage tijdig voorkomen
Waterschade is de meeste gemelde schade bij verzekeringsmaatschappijen, tot wel 120000 gevallen per jaar. Verzekeringsmaatschappijen dekken deze schade vaak vanuit de opstal- of brandverzekering, mits het dak goed onderhouden is. Kun je niet aantonen dat je regelmatig onderhoud laat uitvoeren? Dan ontvang je geen vergoeding. Vraag je dakdekker om een inspectie, waarbij de volgende zaken worden gecontroleerd:
- De draagbalken en constructie van het dak.
- Loszittende dakpannen, scheuren in dakpannen of poreuze dakpannen.
- Staat van eventueel aanwezig isolatiemateriaal.
- Bij bitumen wordt gekeken of er geen scheurvorming is opgetreden.
- Verstoppingen van regenpijpen en dakgoten.
- Algehele staat van het dak. Is het schoon, groeien er geen mos en algen.
Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan je dak, voorkom je kostbare reparaties en lekkage. Je kunt met je dakdekker een frequentie afspreken voor de dakinspectie. Sommige dakdekkers bieden ook onderhoudscontracten; zo hoef jij nergens over na te denken en blijft jouw dak altijd in goed onderhouden staat.
Wat doe je bij een dak lekkage?
Heb je toch een dak lekkage, dan dien je ten eerste je verzekeringsmaatschappij te informeren. Daarna schakel je zo snel mogelijk een expert in om de lekkage op te lossen. De kosten voor een dak lekkage, hangen af van de ernst van de lekkage. Een dakdekker kost gemiddeld € 45,- per uur, maar soms is het beter een totaalprijs af te spreken. Heb je hulp nodig bij je dak lekkage? Zoek op deze website een dakdekker in je buurt en maak snel een afspraak.