Hoe moet je een groendak aanleggen?

19 augustus 2024 · door Tara

Wie aan nieuwe dakbedekking denkt, denkt al snel aan dakpannen. Maar wil je liever een duurzame dakbedekking? Dan is een groendak een beter plan. Een groendak aanleggen kan zowel op platte daken, als op hellende daken en past niet alleen op het huis van je dak, maar ook op je aanbouw, garage, schuur, poolhouse en andere bijgebouwen. Hoe je een groendak kunt aanleggen, lees je in deze blog.

Wat is een groendak eigenlijk?

We hebben het over een groendak wanneer je dakdekker geen dakpannen, maar planten gebruikt om jouw dak mee te bedekken. Voor particuliere woningen wordt vaak gekozen om het dak te bedekken met sedum, een vetkruid dat tot de vetplanten behoort. Sedum is lekker licht van gewicht en dus ideaal om te gebruiken voor je groendak. Een groendak kun je ook aanleggen met bloemen, een complete daktuin en zelfs bomen. Alles kan, maar is wel afhankelijk van je dakconstructie en het gewicht dat de constructie kan dragen. 

Hoe kun je een groendak aanleggen?

Je kunt een simpel groendak zelf aanleggen of een professional inschakelen. Eigenlijk is dit helemaal afhankelijk van de complexheid van de groendakopbouw. Elk groendak bestaat uit de volgende lagen:

  • Bescherming: Je beschermt de onderlaag van je dak altijd eerst met een beschermdoek. Deze laag is wortelwerend en voorkomt dat de wortels van de planten je dak ingroeien.
  • Waterafvoer: Om te voorkomen dat het dak blank komt te staan, leg je bovenop de beschermlaag een speciale drainagemat voor een groendak. Al het water dat niet door de planten kan worden opgenomen, wordt hierdoor netjes afgevoerd.
  • Substraat: Het substraat voor het groendak vormt de voedingsbodem voor de planten. Voordat je de substraatlaag plaatst, leg je een filterdoek tussen de drainagemat en de substraatlaag. Hierdoor raakt de drainagemat niet verstopt.
  • Beplanting: Wanneer alle lagen liggen, is je dak klaar voor de beplanting. Heb je gekozen voor een sedum dak? Dan kun je gebruikmaken van handige groendak cassettes. Hierbij zitten de plantjes al in een cassette en plaats je de kant-en-klare bakken gemakkelijk tegen elkaar aan. Ook bestaan er kant-en-klare sedummatten, waarbij je de sedum op rollen op je dak plaatst. Dat scheelt je een hoop tijd met inzaaien.
  • Afwerking: Rondom je groendak leg je een laagje grind. Het grind zorgt voor een geleidelijke waterafvoer. De ingang naar de hemelwaterafvoer, bedek je met roosters, zodat ze niet kunnen verstoppen.

Let bij het plaatsen altijd op het gewicht van je groendak. Dit gewicht is afhankelijk van het soort planten dat je hebt uitgekozen en de dikte van je groendak. Een groendak met sedum is ongeveer 6 centimeter dik, maar leg je ook grassoorten en struiken aan? Dan kan de dikte oplopen tot wel 25 centimeter. Het gewicht van een verzadigd sedumdak ligt rond de 75 kilo per vierkante meter.

Schakel een professional in

Natuurlijk kun je zelf aan de gang gaan met groendak pakketten. Maar een vakman met verstand van daken, weet exact wat jouw dak wel en niet kan dragen en kan je voorzien van waardevolle tips. Wil je ook een groendak, maar laat je de plaatsing liever over aan een expert? Toets dan je postcode in op de startpagina van deze website voor de dichtstbijzijnde dakspecialist.

Groendaken