Hoe moet je een dampscherm plaatsen op een plat dak?

23 december 2024 · door Tara

Heb je thuis een aanbouw, bijkeuken, serre of andere vorm van een uitbouw met een plat dak? Dan heb je vast al eens nagedacht over dakisolatie. Hartstikke slim, want dankzij dakisolatie bespaar je tot wel 30% op je energiekosten. Bij het isoleren van een plat dak zal er in de meeste gevallen ook een dampscherm geplaatst moeten worden. Wil je weten hoe je een dampscherm kunt plaatsen op een plat dak? Je leest het in deze blog.

Waarom een dampscherm op een plat dak?

Een dampscherm is een andere naam voor een waterdichte folie die dampremmend is. Ook als het buiten niet regent, heb je vocht in huis. Dat vocht ontstaat doordat we ademhalen, koken, douchen, de was draaien en wasdrogers gebruiken. Wanneer de vochtige lucht opwarmt, hecht het zich vast aan koude oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds. Door de kou, wordt het vocht weer vloeibaar en kan op die manier in je plafond trekken. Is het dak geïsoleerd? Dan kan er vocht in het isolatiemateriaal trekken, waardoor vochtschade ontstaat. Een dampscherm is bestemd om condensvocht dan van binnen komt tegen te houden.

Hoe kun je een dampscherm plaatsen op een plat dak?

Voordat je het dampscherm gaat plaatsen op een plat dak, moet je eerst weten op welke manier je dak geïsoleerd is. Is het platte dak via de buitenzijde geïsoleerd? Dan heb je een zogenaamd warm dak. Is het dak via de binnenzijde geïsoleerd? Dan heb je een koud dak. Laten we kijken hoe je een dampscherm plaatst bij beide isolatievormen:

  • Volgorde dampscherm en isolatie: Bij een koud dak (isolatie van binnenuit), plaats je eerst het isolatiemateriaal tegen het dakbeschot, tussen de balken. Hier tegenaan komt het dampscherm en daarna wordt het plafond afgewerkt. Bij een warm dak (isolatie via de buitenzijde), komt het dampscherm bovenop het dakbeschot. Hierop wordt de isolatie geplaatst en daarna de dakbedekking.
  • Dampscherm plaatsen: Belangrijk bij het plaatsen van een dampscherm is om minuscule gaatjes en scheurtjes te voorkomen. Ook moet je proberen zo min mogelijk naden te creëren, omdat hier vocht doorheen kan sijpelen. Vanwege de breedte van de folies, zijn naden onvermijdelijk, maar je voorkomt problemen door naden zo’n 10 centimeter te laten overlappen en dicht te plakken met speciale lijm voor dampschermen, of speciale tape. De lijm gebruik je ook om het dampscherm tegen de muren aan te plakken.
  • Kabels en leidingen: Lopen er elektriciteitskabels of leidingen over het plafond? Zorg er dan voor dat deze niet door het dampscherm heen komen, omdat je anders gaten in je folie krijgt en je het dampscherm voor niets plaatst.

Voor een luchtdichte laag, kun je voor het gemak kiezen om gebruik te maken van een zelfklevend dampscherm voor een plat dak. Er bestaat ook isolatiemateriaal dat al voorzien is van een dampscherm. In dat geval hoef je helemaal geen extra folie te spannen. Laat je een bitumen dakbedekking vervangen door een EPDM dakbedekking? Dan kun je de oude laag bitumen als dampscherm op een plat dak gebruiken onder de nieuwe laag EPDM en gewoon laten zitten.

Het beste is om, voordat je begint, advies te vragen aan een professional. Zo weet je zeker dat je de juiste folie gebruikt. Je vindt een dakdekker in de buurt, door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Dakisolatie