Het ziet er haast sprookjesachtig uit, een huis met een rieten dak. Rieten daken hebben absoluut een hoge charme factor en geven een landelijke uitstraling aan je huis. Maar ze zijn wel kostbaarder dan pannendaken. Dit komt doordat een rieten dak meer onderhoud nodig heeft dan een pannendak en minder lang meegaat. Hoe lang gaat een rieten dak gemiddeld mee? Je leest er alles over in deze blog.
De levensduur van een rieten dak
De houdbaarheid van een rieten dak kan flink variëren in levensduur. Dat komt doordat je met verschillende externe factoren te maken krijgt bij het behoud van je dak. Hierbij kun je er zelf voor zorgen dat je langer van je dak kunt genieten. We zetten de zaken die de levensduur beïnvloeden op een rij:
- Bomen: Staat je huis in een bosrijke omgeving, of heb je veel grote bomen rond je dak? Dan kunnen overhangende takken dauwdruppels afgeven aan het riet. Hierdoor ontstaan er plekken in het riet die constant nat zijn, waardoor je dak kapot gaat.
- Bladeren: Afgevallen bladeren die op je dak blijven liggen, zorgen ervoor dat het riet niet goed kan opdrogen. Ook dit is funest voor het riet.
- Schaduw: Komt er te weinig zon op het dak, dan kan het riet onvoldoende opdrogen. Hierdoor kan de levensduur van het dak tot wel de helft verkorten.
- Hellingshoek: Een dak van riet is niet waterdicht. Je wil dus dat water zo snel mogelijk van je dak afloopt, zodat het geen kans krijgt in het riet te trekken. Hoe steiler je dak, hoe beter.
- Soort riet: Je kunt je dak laten bedekken met rietsoorten van verschillende kwaliteit. Er is natuurriet, zoetwater riet en zoetwater riet. Ook de bodem speelt een rol, het riet kan afkomstig zijn van zandgrond, klei of veengrond. Kies je voor een goedkope rietsoort, dan gaat het dak ook korter mee.
- Soort dak: Hoe steiler het dak en hoe minder details, hoe langer het rieten dak meegaat. Dakkapellen en raampartijen verkorten de levensduur van het dak.
- Algen en mos: Wanneer je algen en mos de kans geeft op het dak te groeien, gaat het riet verspochten. Dit betekent dat het riet te lang nat blijft, doordrenkt wordt van vocht en verstikt. Hiermee kun je de levensduur tot wel 15 jaar verkorten.
Laat het dak jaarlijks preventief behandelen met een azijnzuuroplossing om algen te voorkomen en zorg dat een boomverzorger de bomen rond je woning op tijd snoeit. Mos moet handmatig verwijderd worden door een rietdekker. Een ander preventief middel is het laten aanbrengen van een coating die het dak waterafstotend maakt, waardoor ook mos en algen geen kans krijgen.
Hoe lang gaat een rieten dak mee?
Een rieten dak kan tot wel 40 jaar of langer meegaan, wanneer het goed onderhouden wordt en een steile hellingshoek heeft. Jaarlijks een rietdekker langs laten komen voor onderhoud is dan ook geen overbodige luxe. Wil je meer informatie over het periodiek onderhouden van een rieten dak? Neem dan eens contact op met een rietdekker uit de buurt die je kunt vinden door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.