Hoe lang gaat een leien dak mee?

01 juli 2024 · door Tara

Leien dakpannen geven je huis een authentieke uitstraling. Dit is een grote reden waarom steeds meer mensen kiezen voor een dak bekleed met dakpannen van leisteen. Maar naast de uitstraling van een leien dak, is het ook belangrijk om te weten hoe lang een bepaald type dakpan meegaat. In deze blog gaan we dieper in op leien dakpannen en geven we antwoord op de vraag: “Hoe lang gaat een leien dak mee?”

Wat zijn leien dakpannen?

Leisteen is een steen die gevormd wordt door de natuur. De steen wordt gevormd door allerlei laagjes klei die verschillende mineralen bevatten zoals kwarts, glimmer en chloriet. Wanneer er veel koolstof in de steen zit, krijgt de steen een grijze kleur. Bevindt er zich veel ijzer in de steen? Dan heeft de steen een groene of blauwe gloed. Hierdoor zijn leistenen dakpannen in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar. Leistenen worden overal ter wereld in mijnen en steengroeven gewonnen. Leisteen is een circulair product en kan gebruikt worden om COâ‚‚-neutraal te bouwen.

Een leien dak laten leggen

Voordat je een leien dak laat plaatsen, krijg je de keuze uit verschillende soorten dakpannen. Allereerst maak je de keuze uit de kleur van je leien dak, maar daarnaast kies je ook uit verschillende materialen:

  • Natuurstenen leien dak: Wanneer leisteen uit de natuur gewonnen wordt, is geen enkele steen gelijk. Dit betekent dat de dakpannen die hieruit vervaardigd worden beschikken over mooie kleurschakeringen en verschillende texturen. Een natuurstenen leien dak is de duurste optie, maar geeft je huis wel een prachtige unieke look. Bovendien zijn de dakpannen recyclebaar waardoor dit een duurzame optie is.
  • Kunstleien dak: Een goedkopere variant is de kunststof leien dakpan. Deze dakpannen worden gemaakt van cementvezel of synthetisch materiaal. Omdat ze machinaal vervaardigd worden, is elke dakpan identiek. Bij een kunststof leien dak krijg je op termijn mosvorming en zul je het dak moeten laten ontmossen.
  • Bitumen leien dak: Een leien dakpan van bitumen is de goedkoopste variant en worden ook dakshingles genoemd. Bitumen leien worden in Europese landen vaak gebruikt om kleine oppervlaktes mee te bekleden zoals schuurtjes, tuinhuizen en daken van carports. Ze zijn ook goed geschikt om een dak van een huis mee te bedekken, maar hebben een kortere levensduur en kunnen niet geplaatst worden op een geïsoleerd dak. Er ontstaat dan namelijk condens vanwege de temperatuurverschillen.

Naast een persoonlijke voorkeur speelt de draagkracht van het dak ook een rol. Natuursteen is zwaarder dan kunststof of bitumen. Het dak moet de natuurstenen dakpannen wel kunnen dragen. Laat je dus bij het maken van je keuze goed adviseren door een professionele dakdekker.

Hoe lang gaat een leien dak mee?

Een leien dak heeft weinig onderhoud nodig, maar dit hangt wel af van het soort leien dat je uitkiest. Een natuurleien dakbedekking gaat wel 100 jaar of langer mee en daar hoef je helemaal niets voor te doen, behalve af en toe een gescheurde dakpan vervangen. Kies je voor een kunststof leien dakbedekking of een bitumen leien dakbedekking? Dan zul je deze moeten laten ontmossen. Met goed onderhoud, kunnen kunststof leien tot 35 jaar mee. Bitumen leien gaan maximaal 20 jaar mee.

Zoals je ziet, zul je dus de afweging maken om een hogere investering te maken met een lange levensduur, of een budgetvariant met een kortere levensduur. Voor het beste advies, ga je in gesprek met een dakdekker uit de buurt, die je vindt via de listings op de startpagina van deze website.

Leien