Hoe kun je kauwen verjagen van je dak?

31 juli 2024 · door Tara

We doen er van alles aan om verschillende vogelsoorten naar onze tuinen en balkons te lokken. Met vetbollen, voerstations en vogelkastjes wordt daar ook gretig gebruik van gemaakt, maar sommige vogels zien we liever niet rondom ons huis. De kauw is hier een mooi voorbeeld van. Deze intelligente vogels bouwen hun nesten graag in schoorstenen en die overlast willen we niet. In deze blog vertellen we je dan ook hoe je kauwen kunt verjagen van je dak.

Waarom veroorzaakt een kauw overlast?

Een kauw is een alleseter. Van nature eten ze niet alleen allerlei beestjes zoals slakken, wormen en soms zelfs muizen, maar ook zaden en bessen. Ze leven in groepen bij elkaar en vaak in de buurt van mensen. Dat is logisch, want hier is het gemakkelijk om voeding te vinden in de vorm van afvalresten. De overlast ontstaat helaas tijdens het broedseizoen. Als zogenaamde “holenbroeder” kiezen kauwen schoorsteenmantels, dakpannen en afvoergoten uit om hun nest te bouwen. Hierdoor kunnen schoorsteenbranden ontstaan, schade aan het dak en een verstopte waterafvoer.

Hoe kun je kauwen verjagen van je dak?

Kauwen in je tuin zijn leuk om naar te kijken, maar je wilt niet dat ze jouw huis uitkiezen als broedplaats. Gelukkig zijn er verschillende diervriendelijke methoden om kauwen te verjagen en hiermee te voorkomen dat in jouw huis een nestje geboren wordt. Hoe kun je kauwen allemaal verjagen? We zetten een aantal handige tips op een rij:

  • Schoorsteenrooster: Kauwen zie je veel op schouwen, maar heb je eenmaal een kauw in je schouw? Dan mag je kauwen niet verjagen uit de schoorsteen, omdat het een beschermde diersoort is. Je zult dan moeten wachten tot na de broedperiode die loopt van april tot en met juni. Laat een professional de schouw compleet schoonmaken en sluit de schoorsteen af met een rooster van inox met openingen van maximaal 3 cm doorsnede. Hier kunnen de vogels niet doorheen komen. Een andere materiaalsoort is ongeschikt, omdat de vogels dit met hun bek kunnen openbreken.
  • Geluid en laser: Kauwen hebben een hekel aan harde geluiden. Je kunt de kauwen dus ook verjagen met geluid. Er zijn speciale apparaten verkrijgbaar die de kreten uitstoten van roofvogels, de natuurlijke vijand van de kauw. Omdat de kauw een laserstraal als gevaar ziet, kun je de kauwen ook verjagen met laser. Sommige lasers hebben een bereik tot wel 2000 meter, dus ideaal wanneer de vogels nog op afstand zijn.
  • Vogelwerende strips: Ook zonnepanelen zijn een geliefde locatie om nestjes te bouwen. De kauwen verjagen onder de zonnepanelen, doe je gemakkelijk met vogelwerende strips. De strips zijn voorzien van pinnetjes die je rondom je zonnepaneel plakt. Hierdoor ontstaat er een soort tralie netwerk rond de panelen, waardoor de vogel er niet meer onder kan komen.

Denk er wel aan dat de kauw volgens de wet alleen bestreden mag worden wanneer er schade wordt toegebracht aan professioneel geteelde gewassen. Als particulier mag je de vogels niet actief bestrijden en verjagen. Maar voorkomen mag wel.

Wil je deskundige hulp bij het aanbrengen van een schoorsteenrooster of andere hulpmiddelen? Schakel dan een dakdekker in uit de buurt die je vindt via de listings op de startpagina van deze website.

Daken informatie