Niemand zit te wachten op een daklekkage. Toch kan er na verloop van tijd best wel wat schade ontstaan aan je dak. Denk aan dakpannen die poreus zijn geworden en hierdoor vocht doorlaten; mosvorming wat voor scheuren in de dakpannen zorgt wanneer het vriest of bijvoorbeeld dakpannen die er afgewaaid zijn bij een storm. Deze mankementen kunnen ook aan de nokvorsten ontstaan. In dit artikel vertellen we je meer over nokvorsten en hoe je nokvorsten moet vastzetten.
Wat zijn nokvorsten?
Nokvorsten worden ook wel vorstpannen genoemd. Het zijn de dakpannen die het dak, bovenop de nok, afsluiten zodat er geen water naar binnen kan lopen. Waar de twee dakdelen elkaar raken op het hoogste punt, wordt het dak afgesloten met een nokvorst, omdat dit met gewone dakpannen niet kan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten nokvorsten:
- Begin en einde: De vorstpannen worden aangebracht over de gehele lengte van het dak. Aan het einde en aan het begin worden een begin- en een eindvorst aangelegd. Deze hebben een andere vorm dan de nokvorsten die over de lengte liggen.
- Verschillende soorten: Er zijn veel verschillende soorten dakvormen en materialen om als dakpan te gebruiken. Afhankelijk van het type dak, het materiaal van de dakpannen en de hellingshoek van het dak, kies je uit een halfronde vorst, een hoekkepervorst; ook wel ballonvorst genoemd of bijvoorbeeld de zadelvorst; ook omloopvorst genoemd. Daarnaast kun je kiezen uit vorstpannen gemaakt van beton, kunststof, koper, zink en klei.
Nokvorsten kunnen worden vervangen, maar je kunt nokvorsten ook laten repareren. Een dakdekker beschikt over de expertise die nodig is om te kunnen bepalen of een nokvorst nog gerepareerd kan worden of helemaal vervangen dient te worden. Hiervoor zal eerst een dakinspectie worden ingepland, zodat de volledige staat van het dak kan worden gecontroleerd.
Hoe moet je nokvorsten vastzetten?
Nokvorsten kun je vastzetten met schroeven, maar je kunt nokvorsten ook vastzetten met bijvoorbeeld cement. De klassieke manier van nokvorsten vastzetten is met cement, maar cement gaat door weersinvloeden scheuren en wordt poreus. Hierdoor krijg je juist kans op lekkage. Het is duurzamer een keuze te maken uit de volgende bevestigingsmanieren:
- Dakpasta: Bij het vastzetten van de nokvorsten met dakpasta, maakt de dakdekker gebruik van Flexim. Dit product is verkrijgbaar in kant-en-klare strips, waar de nokvorsten ingedrukt worden, of in een pasta. Omdat Flexim weerbestendig en flexibel is, heb je geen kans op scheurvorming.
- Schroeven: Bij het vastschroeven van vorstpannen, wordt de vorstpan in de houten lat geschroefd die zich onder de vorstpan bevindt. De schroeven worden aan de bovenzijde afgedekt met een dopje, zodat er geen water in kan komen.
- Haken: Wanneer er gekozen wordt voor vorsthaken, schroeft de dakdekker de rij nokvorsten vast aan de panlatten.
De technieken die we hier bespreken zijn toepasbaar voor een zogenaamde gesloten nok. Wanneer jouw dak is bedekt met ventilerende nokvorsten, zijn de vorsten bevestigd aan een ruiterrol. In dat geval zal de dakdekker de ruiterrol vervangen.
Het vastzetten van nokvorsten is specialistisch werk. Wil je meer informatie over het vervangen of repareren van vorstpannen? Maak dan snel een afspraak met een dakdekker uit je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde dakdekker via de listings op deze website.