Hoe brandveilig is jouw dak?

26 januari 2022 · door Fabian

Brand in huis; je moet er niet aan denken. Dat doen we ook niet, zo blijkt uit de brandpreventiemonitor. Eén op de vier Belgen denkt nooit aan brand risico’s. Toch beschikt 88% van de Belgen over een brandverzekering, dankzij de wettelijke brandverzekeringsplicht in Wallonië en Vlaanderen. Met gemiddeld 20000 woningbranden per jaar, kun je maar beter wél eens nadenken over de brandveiligheid van je huis. In dit artikel bespreken we een brandveilig dak.

Schone schoorsteen voor een brandveilig dak

Iedereen die zijn huis verwarmt kan te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Daarbij maakt het niets uit welk stookmiddel je gebruikt. Of je nu op hout, kolen of stookolie stookt of verwarmt met je centrale verwarming. Maar liefst 1 op de 6 branden ontstaat in België in de schoorsteen. Een schoorsteenbrand kan vaak voorkomen worden door rekening te houden met de volgende tips:

  • Schoonmaken: Laat je schoorsteen minimaal 1 x per jaar schoonvegen door een vakman. Zo worden de onverbrande roetdeeltjes weggeveegd en kunnen deze geen vlam vatten.
  • Droog hout: Stook altijd met droog en onbehandeld hout. Bij kleurloze of witte rook, weet je dat je op de juiste manier stookt. Zwarte of grijze rook geeft aan dat er iets niet goed is.
  • Luchtstroming: Laat de klep open staan zodat de lucht kan doortrekken en kan verkoelen. 
  • Vogelnest: Voorkom dat vogels hun nest in jouw schoorsteen bouwen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een rooster of kap te plaatsen op de schoorsteen.

In België is het verplicht om de schoorsteen en verwarmingsinstallatie 1 x per jaar te laten reinigen wanneer je op stookolie of een vaste brandstof stookt. Stook je jouw cv-installatie op gas? Dan ben je verplicht je schoorsteen en cv-installatie elke 2 jaar te laten reinigen. Voldoe je niet aan deze verplichting en ontstaat er een schoorsteenbrand? Dan krijg je niets uitbetaald van je verzekering.

Hoe gevaarlijk is een rieten dak?

De brandveiligheid van een rieten dak staat vaak ter discussie. Dit komt omdat plantaardig materiaal, in dit geval riet, bijdraagt aan branduitbreiding bij brand. Tegenwoordig worden rieten daken niet meer op rietlatten, maar op gesloten dakplaten geplaatst, de zogenaamde schroefdakconstructie. Hierdoor is een rieten dak veel veiliger dan voorheen. Om een rieten dak extra brandveilig te maken kun je de volgende zaken laten uitvoeren:

  • Brandwerende panelen: Laat een brandwerend plafond op zolder plaatsen of brandwerende dakplaten. Door gebruik te maken van brandwerend isolatiemateriaal als glaswol en steenwol bijvoorbeeld; kun je jouw dak direct brandveilig isoleren. Het veel gebruikte dupanel, is niet brandwerend en laat je liever achterwege.
  • Branddetectiesysteem: Daarnaast kun je gebruik maken van een branddetectie systeem voor je rieten dak. Het alarmsysteem kun je laten doorschakelen naar de brandweer en er gaat binnen in je woning ook direct een alarm af bij brand. Detecteert het systeem vuur? Dan zal het de bijbehorende sprinklers activeren op je dak.
  • Coating: Je kunt aan de buitenzijde, op het riet, een brandvertragende coating laten aanbrengen. De coating beschermt tegen vliegvuur; vuur dat overwaait. Overigens zijn rietdekkers geen fan van deze coatings. Ze tasten namelijk de levensduur van je rieten dak aan door de chemicaliën. 
  • Bliksemafleider: Tenslotte kun je ook nog een bliksemafleider laten plaatsen op je rieten dak. De specialist plaatst dan een koperen draad over de nok en geleid deze op verschillende plekken de grond in

Wil je weten welk type rieten dak jij hebt? Check dan of je het riet van binnenuit kunt zien. In dat geval heb je nog de traditionele rietlatten. Ben je benieuwd hoe brandveilig jouw eigen dak is? Nodig dan eens een dakdekker uit bij je thuis voor een inspectie. Een professional kan je precies adviseren over eventuele brandvertragende verbeteringen.

Daken informatie