Heb je al eens gehoord van een gebogen dak?

01 september 2023 · door Tara

Wanneer je een nieuwe woning laat bouwen, het dak van een bestaande woning moet vervangen of het dak van je tuinhuis, carport of poolhouse aan vervanging toe is, kun je kiezen uit verschillende dakvormen. Een van die vormen is het zogenaamde gebogen dak. Het gebogen dak vormt een bijzondere aanvulling op het straatbeeld. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende variaties, de voordelen en de nadelen van het gebogen dak.

De gebogen dak soorten

Bij een gebogen dak, ook wel rond dak genaamd, denken de meeste mensen aan een dakvorm die bol staat. Dat klopt ook, maar er zijn nog veel meer variaties aan gebogen dakvormen waar je uit kunt kiezen:

  • Tondak: Een tondak is de eenvoudigste variant in gebogen daken. Een andere benaming is het halfronde dak. Bij deze vorm ligt er een halve cirkel bovenop het huis als dakvorm. Er is geen nok, maar een ronde boog.
  • Spitsboogdak: Bij een spitsboogdak zijn de zijkanten van het dak bol, maar heeft de bovenkant wel een nok.
  • Parabooldak: Een parabooldak lijkt op een halfrond dak, of tondak, alleen lopen de zijkanten glooiender uit. Ook hier is de nok niet puntig, maar gebogen.
  • Schaaldak: De bekendste vorm van de gebogen daksoorten is wel het schaaldak. Dit is te danken aan architect Jørn Utzon die deze vorm toepaste op het wereldberoemde Sydney Opera House.

Zoals je ziet zitten er flink wat verschillen in het uiterlijk van gebogen daken. Welke vorm het meest geschikt is, verschilt per situatie. Zo zul je bij een carport met een gebogen dak niet zo snel voor een imposant schaaldak kiezen, maar eerder voor een tondak bijvoorbeeld.

Dakbedekking bij een gebogen dak

Ook bij gebogen daken is elke soort dakbedekking mogelijk. Riet of een groendak worden vaak ingezet voor een landelijke uitstraling, waarbij koper en zink juist bij een moderne stijl worden toegepast. Ook dakpannen zijn mogelijk. De voorkeur gaat bij dakpannen uit naar geglazuurde, of verglaasde, dakpannen vanwege de waterbestendigheid. Daarnaast kun je ronde daken ook laten bekleden met bitumen, pvc of EPDM. Jouw uiteindelijke keuze zal voor een groot deel bepaald worden door het beschikbare budget en het uiterlijk.

Voor- en nadelen gebogen dak

Een van de grootste voordelen van een gebogen dak is wel de leefruimte onder het dak. Een dak in de vorm van een punt, of met schuin aflopende zijkanten, pakt ruimte weg. Terwijl een rond dak juist extra ruimte biedt. Ideaal dus voor een extra slaapkamer of werkkamer op zolder. Daarnaast zorgt het esthetische aspect ervoor dat jouw woning extra opvalt en uniek is door zijn dakvorm. Een nadeel kan zijn dat niet elke gemeente deze dakvorm goedkeurt, omdat het door zijn afwijkende vorm niet in het heersende straatbeeld past.

Wil je een duurzaam rond dak? Kies dan voor een prefab maatwerk dak dat 100% recyclebaar is en plaats vervolgens zonnepanelen op een rond dak. Heb je liever een rond dak dat met de hand gebouwd wordt? Neem dan contact op met een specialist uit je buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.

Dakvormen