Energie besparen is hot, niet alleen voor particulieren, ook de overheid is bezig met een energie- en klimaatplan. Als particulier kun je thuis een hoop doen op het gebied van energiebesparing. Zo kun je jouw woning voorzien van vloer-, spouwmuur- en dakisolatie bijvoorbeeld. Is dit al gerealiseerd? Dan zijn zonnepanelen een mooie manier om je CO2 uitstoot nog meer te verminderen. In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden.
Zonnepanelen of isoleren?
Zonnepanelen om je eigen energie op te wekken in een goed geïsoleerd huis is ideaal. Zo behaal je het hoogste rendement en verbruik je de minste energie. Je kunt zonnepanelen op een plat dak en een schuin dak plaatsen. Maar niet elke woning is geschikt om zonnepanelen te installeren. Een dak dat gelegen is op het noorden vangt te weinig zonlicht en op het dak van een woning die tot beschermd erfgoed behoort, mag je überhaupt geen zonnepanelen plaatsen. Wil je weten of je dak geschikt is? Controleer het met hulp van de Zonnekaart Vlaanderen.
Voor- en nadelen zonnepanelen
Je eigen duurzame energie opwekken met hulp van zonnepanelen biedt veel voordeel. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor deze vorm van stroomvoorziening. We zetten de voordelen op een rij:
- Met zonnepanelen beschik je altijd over stroom, ook wanneer de reguliere stroomvoorziening uitvalt.
- Je stoot geen CO2 uit en belast het milieu hierdoor aanzienlijk minder.
- Je ontvangt gratis stroom, omdat de zonnestralen worden omgezet in bruikbare stroom.
- De waarde van je woning neemt toe, evenals de EPC score van je woning.
- Je kunt betaald krijgen door je energieleverancier voor ongebruikte zonne-energie.
- Voor de installatie van zonnepanelen ontvang je een investeringspremie van de Vlaamse regering.
Zonnepanelen kennen ook nadelen. Het is noodzakelijk hiervan bewust te zijn voor het maken van een weloverwogen keuze. Laten we kijken naar de nadelen:
- Het uiterlijk van je woning verandert omdat zonnepanelen duidelijk zichtbaar zijn op je dak.
- Je moet zonnepanelen regelmatig ontdoen van vuil, vogelpoep en bladeren. Huur je een schoonmaakbedrijf in? Dan maak je kosten voor het schoonmaken van je zonnepanelen.
- Je moet kosten maken voor de installatie van de zonnepanelen én voor de installatie van een nieuwe elektriciteitsmeter.
De kosten van zonnepanelen
De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren. Het aantal benodigde panelen hangt samen met je persoonlijke energieverbruik. Dit verschilt dus per huishouden, waarbij het gemiddelde ligt tussen de 2900 kWh tot 3500 kWh per jaar. Hierbij moet je wel opletten of je voldoende ruimte op je dak hebt. Zonnepanelen van een A-merk verhogen de prijs. We tonen de gemiddelde prijzen in onderstaande tabel.
De maximale hoeveelheid opgewekte stroom per paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Hoe hoger de Wattpiek, hoe duurder het paneel. Vaak ontvang je korting bij afname van meer panelen. Ook bestaat de mogelijkheid zonnepanelen te huren. Zo hoef je geen grote investering te doen, maar geniet je toch de voordelen van gratis stroom. Een groot nadeel van huren is dat je bij veel aanbieders het contract niet tussentijds kunt opzeggen.
Laat je van tevoren goed informeren over de Wattpiek versus de prijs en vraag offertes op bij verschillende erkende installateurs. Om gebruik te maken van de investeringspremie 2021, is het verplicht een installateur in te huren die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Op zoek naar een specialist? Je vindt er een op deze website.