Ken je het paleis van Versailles of het Louvre in Parijs? Dan weet je direct hoe een mansardedak er uitziet. Een huis met een mansardedak constructie, herken je aan het dak dat niet alleen schuin afloopt, maar een knak maakt. Daarom kun je een mansardedak ook een gebroken dak, of gebroken kap noemen. Het uitgangspunt voor een mansardedak is een zadel- of schilddak. Al in de 17e eeuw, maakte de Franse architect François Mansart, veel gebruik van deze dakvorm. Zo ontstond de naam mansardedak.
De voordelen van een mansardedak
Er zijn veel voordelen verbonden aan een mansardedak. Mansart gebruikte deze dakvorm niet voor niets zo vaak. Met een mansardedak creëer je namelijk gemakkelijk extra veel woonruimte boven op je huis. Door de knik in het dak, ontstaat meer leefruimte dan met een dak dat helemaal schuin afloopt. Ook kun je de onderkant van het mansardedak dak laten doorlopen tot aan je aanbouw. Daarnaast krijgt een huis met een mansardedak direct een heel chique uitstraling. Wil je een mansardedak uitbouwen? Dan plaats je probleemloos een dakkapel. Doordat de onderzijde steiler afloopt is een mansardedak ideaal voor het plaatsen van dakkapellen. Een mansardedak met dakkapel biedt hierdoor nóg meer ruimte en extra lichtinval.
De nadelen van een mansardedak
Er zijn ook nadelen verbonden aan een mansardedak. Door de constructie van het mansardedak, is de prijs hoger dan van bijvoorbeeld een zadeldak. Het bouwen van de knik in het dak is vakwerk en vereist meer materialen dan een regulier dak. Ook duurt het langer voordat een mansardedak gereed is. Door de specifieke vorm, kunnen ongedierte en vuil zich gemakkelijk nestelen in de top. Dit kan verholpen worden door het aanbrengen van lambrisering aan de binnenzijde. Over het algemeen heeft een mansardedak meer onderhoud nodig. Door de opvallende vorm leent een mansardedak zich minder goed voor het plaatsen van knieschotten.
Welk type dakbedekking kies je?
Het soort dakbedekking dat je uitkiest, bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van je huis. Een mansardedak kun je laten afwerken met elk gewenst type dakbedekking. In onderstaande tabel zie je de verschillende soorten en eigenschappen:
Wat is de prijs van een mansardedak?
De prijs van een mansardedak hangt af van veel verschillende factoren. De afmeting bepaalt de hoeveelheid materiaal en het bijbehorende prijskaartje. Waarbij de materiaalkeuze een grote invloed heeft op het kostenplaatje. Wil je een echte woonruimte realiseren? Dan zul je jouw mansardedak moeten isoleren. Dit kan via de buitenzijde, de binnenzijde of door vloerisolatie te plaatsen. Via de buitenzijde is de duurste variant, maar hierdoor behoud je de meeste ruimte aan de binnenzijde. Vloerisolatie is minder geschikt voor een woonruimte onder een dak.
Zonnepanelen op je mansardedak
Kies je voor duurzaamheid? Bekijk dan de mogelijkheden voor zonnepanelen in je mansardedak. Zonnepanelen op een mansardedak worden meestal op het schuine gedeelte geplaatst. Het is echt specialistisch werk en niet elke leverancier van zonnepanelen kan werken op een mansardedak. De mansardedak prijzen lopen dus flink uiteen. Voor een mansardedak van 280 m2, met een dakbedekking van dakpannen en dakisolatie, betaal je gemiddeld rond de € 60.000 Euro.
Voor een compleet prijsoverzicht, is het handig een offerte aan te vragen bij een dakdekker. Een dakdekkersbedrijf denkt met je mee in oplossingen en kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.