Heb je een uitbouw, tuinhuis of een garage? Dan beschik je ook over een plat dak. Na hevige regenval kan het best wel eens voorkomen dat er meer water op je platte dak terecht komt dan de snelheid waarmee het wordt afgevoerd. Op zich geen probleem, zolang het maar niet blijft liggen. Water op een plat dak kan, op termijn, schade veroorzaken. Met een correcte hemelwaterafvoer voorkom je dit. In dit artikel kijken we waar een goede hemelwaterafvoer aansluiting aan voldoet.
Belang van een hemelwaterafvoer
Laten we eerst eens kijken wat er kan gebeuren wanneer de afvoer van regenwater niet goed geregeld is op je platte dak. Een plas stilstaand water op je dak lijkt misschien onschuldig, omdat het meestal toch verdampt. Maar heb je eenmaal schade, dan loop je tegen hoge herstelkosten aan. Wat kan er allemaal gebeuren?
- Slijtage: Door stilstaand water kan je dakbedekking worden aangetast en krijgen mossen en algen de kans om te groeien. Hierdoor gaat je dakbedekking sneller slijten. Dat is jammer, want een goed onderhouden dakbedekking voor een plat dak kan wel 40 jaar mee!
- Doorbuigen: Een plat dak is niet gemaakt om ook nog eens liters water te dragen. Aangezien 1 liter water al snel 1 kilo weegt, kun je je wel voorstellen dat teveel water er voor kan zorgen dat het dak doorbuigt. Is je dak eenmaal doorgebogen? Dan verzamelt het water zich op het diepste punt en loopt het niet meer weg.
Is de hemelwaterafvoer op een plat dak niet op orde? Dan kunnen zowel slijtage als doorbuigen beiden lekkage veroorzaken. Dat betekent niet alleen je hele dak vervangen, maar ook de kostbare spullen onder het dak. Alleen een dakdekker kan je dan nog helpen de boel op te lossen en zowel een nieuw dak als de juiste hemelwaterafvoer aanleggen.
Hemelwaterafvoer voor een plat dak
De meeste platte daken beschikken niet over een dakgoot maar over een zogenaamde stadsuitloop of kiezelbak. Deze komen uit op de afvoerpijp waarna het naar het riool stroomt. Zaken waar je dakdekker rekening mee houdt bij het plaatsen van de hemelwaterafvoer zijn o.a.:
- Afschot: Om het water toch van het dak af te leiden, loopt een plat dak altijd een beetje schuin af. In dakdekkers termen noem je dit “afschot”. Een professionele dakdekker houdt rekening met een afschot van 15 mm per strekkende meter tijdens het bouwen.
- Capaciteit: Ook houdt de dakdekker rekening met de hemelwaterafvoer capaciteit. Wanneer deze berekend is, weet de dakdekker precies hoeveel afvoeren er geplaatst moeten worden zodat er geen water op het platte dak blijft liggen.
Om verstopping van de afvoer te voorkomen, is een hemelwaterafvoer filter noodzakelijk. Door jaarlijks een dakinspectie te laten uitvoeren, voorkom je verstopping en kan het water altijd weglopen. Ook kun je gefilterd regenwater hergebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van je auto, het doortrekken van je toilet of het draaien van je wasmachine. Zoals je leest laat je het op een correcte manier plaatsen van je hemelwaterafvoer beter over aan een deskundige. Een dakdekker uit je buurt kan je adviseren wat voor jou de beste oplossing is. Je vindt er gemakkelijk eentje via de listings op deze website.