Heb je thuis een uitbouw, aanbouw of bijvoorbeeld een serre? Dan ligt daar bijna altijd een plat dak op. Met een glazen schuifpui komt er al een hoop daglicht binnen, maar beschikt je aanbouw over ramen? Dan kan het een idee zijn om een lichtkoepel te laten plaatsen voor meer daglicht en het binnenlaten van frisse lucht. In dit artikel vertellen we je alles over een lichtkoepel plaatsen.
Een lichtkoepel op een plat dak
Een lichtkoepel laat je altijd plaatsen op een plat dak. Een lichtkoepel op een schuin dak kan niet, dan wordt het namelijk een dakraam. Het laten plaatsen van een lichtkoepel heeft 3 grote voordelen namelijk:
- Daglicht: Het natuurlijke daglicht wat via de lichtkoepel naar binnen valt, is 30% tot 50% groter dan het licht dat via je ramen naar binnenkomt. Dit scheelt in je energiekosten omdat je minder snel de lampen aan doet.
- Warmte: Dankzij zonlicht, laat de lichtkoepel warmte door. Dit betekent dat je op koude dagen, minder snel de verwarming aanzet. Op termijn merk je dit in je stookkosten.
- Ventilatie: Kies je voor een lichtkoepel die je kunt openen en sluiten? Dan beschik je over een extra ventilatiepunt in huis. En juist die frisse lucht hebben we hard nodig voor een gezond binnenklimaat.
Afgezien van de praktische voordelen, biedt een lichtkoepel vanuit esthetisch oogpunt ook een voordeel. Een goed verlichte ruimte, laat je interieur beter uitkomen. Bovendien bevordert daglicht je mentale welbevinden. Kortom, een lichtkoepel is in alle opzichten een goede investering.
Hoe kies je de juiste lichtkoepel?
Heb je eenmaal besloten voor een lichtkoepel te kiezen? Dan kan het helpen je te laten voorzien van deskundig advies van een dakdekker. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten lichtkoepels. De volgende punten neem je mee in je afweging:
- Zonwering: Extra warmte op koude dagen is altijd welkom, maar tijdens de zomer kan juist die lichtkoepel de ruimte opwarmen. Om dat te voorkomen kun je kiezen voor een koepel met zonwering. Hierbij heb je de keuze uit buitenzonwering, zonwering van binnenuit, op afstand bedienbare zonwering of een zonwerende lichtkoepel.
- Verduistering: Slaap je in een kamer met een lichtkoepel? Dan is het niet prettig om ‘s morgens wakker te worden van het daglicht. In zo’n geval is een verduisteringsgordijn handig. Je hebt de keuze uit een verduisterend rolgordijn of een verduisterend plisségordijn. Is je lichtkoepel lastig bereikbaar? Dan kies je voor afstandsbediening.
- Ventilatie: Wil je de ruimte lekker luchten? Dan kun je een lichtkoepel kiezen die je met de hand bedient om te openen of met een elektrische bediening. Bij een lichtkoepel met ventilatie, is het slim ook direct een speciale hor aan te schaffen. Zo blijven vervelende insecten lekker buiten, maar geniet je toch van frisse lucht.
- Isolatie: Lichtkoepels kun je in verschillende “schalen” kopen. Hoe meer schalen, hoe hoger de isolatiewaarde. De schalen lopen van 1 tot 6, waarbij 6 schalen de hoogste isolatiewaarde bieden.
Overige zaken die je mee kunt nemen in je afweging zijn bijvoorbeeld of je lichtkoepel brandwerend moet zijn of over extra veiligheidssystemen moet beschikken. Kom je in jouw zoektocht niet de ideale lichtkoepel tegen? Laat je dan adviseren door een expert. Een professionele dakdekker kan je hier alles over vertellen. Je vindt een dakdekker via de listings op deze website.