Alles over de prefab dakkapel

02 februari 2022 · door Fabian

Beschik je over een huis met een zolder? Dan heb je misschien al eens nagedacht over het verbouwen van deze ruimte. Door het laten plaatsen van een dakkapel bijvoorbeeld creëer je meer natuurlijk licht en heb je er in een handomdraai een extra kamer bij. Vooral een prefab dakkapel is erg populair dankzij de snelle plaatsing en lagere kosten dan een dakkapel op maat. In dit artikel vertellen we je alles over de prefab dakkapel.

Wat is een prefab dakkapel?

Een prefab dakkapel is een kant en klare dakkapel die al in elkaar gezet is voordat hij geplaatst wordt. In de fabriek maakt de fabrikant de dakkapel al helemaal compleet. Bij een prefab dakkapel maakt de leverancier gebruik van standaard afmetingen en materialen. Je kunt hierbij kiezen uit hout of kunststof, maar ook voor een combinatie van beiden. Prefab dakkapellen hebben een aantal voordelen t.o.v. dakkapellen op maat:

  • De plaatsing gebeurt in 1 dag.
  • Overlast is vanwege de snelheid tot een minimum beperkt.
  • De opening in je dak voor de dakkapel blijft maar heel kort open. 
  • Ramen, isolatie en zonwering zitten er al in. 
  • Vaak zijn ze lager in kosten vanwege de besparing op de tijd.
  • Je kunt de dakkapel van tevoren in het “echt” zien.

Waarom kiest dan niet iedereen voor een prefab dakkapel? Omdat niet elke woning geschikt is voor dit type dakkapel. Er moet in de straat namelijk wel ruimte zijn voor een hijskraan en de gemeente moet voor die ene dag, van plaatsing, een ontheffing verlenen. Ook moet het dak niet al te schuin aflopen en de draagconstructie moet natuurlijk in orde zijn.

Het prefab dakkapel bouwpakket

Wanneer klussen je hobby is en je er ook nog eens goed in bent, is een prefab dakkapel bouwpakket een optie. Je kunt het bouwpakket geheel op maat bestellen of er eentje uitkiezen uit het standaard assortiment. Het verschil bij het bouwpakket, is dat je de dakkapel ongemonteerd geleverd krijgt. Je zet de dakkapel dus zelf in elkaar. Daarnaast moet je er ook aan denken dat je zelf het gat in je dak moet maken, een draagconstructie moet aanbrengen en de boel wind- en waterdicht moet maken. Vooral voor de draagconstructie en het wind- en waterdicht maken is het verstandig een professionele dakdekker in te schakelen. Je wilt immers geen waterschade.

Gemiddelde prefab dakkapel prijs

De prijs die je betaalt voor een prefab dakkapel in België, hangt af van het soort materiaal dat je kiest, de omvang, het aantal kozijnen en alle extra’s als ventilatieroosters, zonwering, rolluiken, isolatie en insectenhorren bijvoorbeeld. We zetten de gemiddelde prijs voor je op een rij:

Of je nu kiest voor zelf verbouwen met hulp van een bouwpakket of alles gaat uitbesteden, het is altijd handig een vakman in te schakelen voor advies. Zo kun je in overleg bijvoorbeeld ook de keuze maken om de uitsparing en het aftimmeren van de buitenzijde door de dakdekker te laten uitvoeren en zelf het binnenwerk af te timmeren. Ga eens een gesprek aan over de mogelijkheden met een dakdekker uit je buurt die je kunt vinden in de listings op deze website.

Dakvormen